Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Regeneráljunk Máriatövissel

2011.03.02

 Bár a mezőgazdaság gépiesítése előtt sok kellemetlenséget okoztak elődeink számára a tüskés növények, ennek ellenére bizonyos tiszteletet éreztek a tövis életenergiája iránt, és szimbólumként nagyra értékelték az erejét. Nem véletlenül, hiszen míg az egyik a mezőn gyomként csak gondot okoz, addig a másik a gyógyszeripar számára termesztett kultúrnövénynek számít.

 

A mediterrán vidékekről származó 1-1,5 m magasra is megnövő tüskés növényt hazánkban termesztik, de utak mentén, réteken, legelőkön is megtalálható. Sok fényt és meleget igényel és jó szárazságtűrő. Nagy, fényes, tüskés levelei ezüstösen foltosak, ibolyaszínű, olykor fehér virágai nyílnak. Nyár végére terebélyesedik dús, tüskés nyalábokká. Gyógyászati célokra általában a növény érett magjáthasznosítják, de szárított formában a föld feletti leveles hajtásrésze is felhasználható. A nyári hónapokban gyűjthető.

A hatóanyag titka

 

A tüskés gyógyszerA tüskés gyógyszer
A máriatövis egész Európában népszerű emésztést segítő, a máj működését fokozó, epehajtó hatású népi orvosság. Fő hatóanyaga, a flavonoid szilimarin, közvetlenül a májsejtekre hat. Védi azok szerkezetét, a sejthártya épségét. Visszaállítja egyes nukleinsavak és fehérjék képződését. Szabadgyökfogó, ez egyaránt vonatkozik a szervezetben képződő oxigénszabadgyökökre, és a külvilágból származó, különböző természetű anyagokra.

 

A máj a szervezet "vegyi laboratóriuma", fontos szerepet játszik az ember egészségének és működésének fenntartásában. E szerv termeli az epét, amely a zsírok lebontásához szükséges.Méregteleníti azokat a toxikus anyagokat, amelyek kívülről kerülnek be a szervezetbe, vagy különböző anyagok lebontása során keletkeznek. Gondoskodik a nikotin, az alkohol és más különböző szennyeződések mérgező hatásának megakadályozásáról. A májban raktározódnak az A-, D-, E- és K-vitaminok is.

 

Jó az epének és a májnakJó az epének és a májnak
A máriatövis hatóanyagát heveny májgyulladásban, májzsugorodással járó betegségekben is alkalmazzák. Ugyanakkor felhasználható a gyógyszerek okozta májkárosodás kezelésére, valamint májbetegségek megelőzésre. Számos vizsgálat igazolta: a máriatövis fokozza a máj általános működését, illetve új májsejtek képződését, tehát serkenti a szerv regenerálódását.Fokozza a zsírok lebontásához szükséges epe képződését.

 

Ez a gyógynövény olyan betegeknél is hatásos kiegészítő kezelésként, akik idült májgyulladásban szenvednek. Ugyancsak hasznos a túlzott alkoholfogyasztás miatt kialakult májzsugorodás esetén. A nem állapotos vagy a nem szoptató kismamáknak, anyukáknak javasolni szoktákdohányzás esetén, valamint azoknak is, akik a munkahelyükön erős levegőszennyeződésnek vannak kitéve.

 

Tisztít és regenerálTisztít és regenerál
A máriatövis persze nem csodaszer. Ha valakinek májbetegsége van, akkor annak okát is fel kell deríteni, hiszen a máj az anyagcsere legfontosabb szerve, és fontos, hogy egészséges legyen.

 

Hogyan használd?

Csészénként morzsolj szét egy teáskanálnyi érett magot, öntsd le forrásban lévő vízzel, és negyedóra múlva szűrd le. Napi három alkalommal étkezések előtt fogyassz belőle egy-egy csészével.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.
 

 

Elérhetőség


Archívum

Naptár
<< Január >>
<< 2020 >>
Ke Sze Csü Szo Va
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Statisztika

Online: 1
Összes: 73049
Hónap: 738
Nap: 18